Izbrana domena se preveri

Izbrana domena se preveriNenad Matić2018-09-01T18:58:39+00:00

Izbrana domena se pred registracijo mora preveriti ali je še prosta in še ni registrirana s strani drugega uporabnika ali podjetja. Za vsako domeno obstaja DNS strežnik (eng. domain name server), ki skrbi, da iskalcu pokaže pravo pot do nje.

Izbor domene je ključnega pomena tako zaradi SEO optimizacije, kot tudi zaradi prepoznavnosti. Pri izbiri je priporočljivo, da je naziv unikaten vendar zaradi že kopice zasedenih nazivov je v praksi to težko izvedljivo. V nazivu naj bo ključna beseda, ki opisuje našo storitev, izdelek ali blagovno znamko. Tako bo željena ključna beseda vedno prisotna pri vseh URL naslovih na spletni strani, kar vas bo pripeljalo na sam vrh zadetkov pri iskalnikih. Izbrana imena preverjamo tako v iskalniku Google, kot tudi na spletnih straneh, ki sem jih omenil spodaj.

Izbrana domena se preveri, če je prosta za registracijo

Način preverjanja domen

Preverjanje se omogoča na strežniku prek vmesnika WHOIS, ki je implementiran prek storitve DAS (eng. Domain Availability Service) in z njim preverimo ali naša željena domena že ima lastnika. Če ga že ima, nam izpiše podatke o lastniku in si zato moramo izmisliti drugo ime domene in ponovno poiskusiti. Ko je željena domena, ki še nima lastnika izbrana, se odločimo za registracijo.

Za (.si) domene preverjamo na naslovih:

ARNES (Akademska in raziskovalna mreža Slovenije) nam to preverjanje omogoča na svojem strežniku https://www.register.si/

domena - iskanje

Za (.com, .net,…) domene preverjamo na naslovih:

https://www.networksolutions.com in na https://www.namecheap.com

Naši piškoti ne škodijo, a brez njih vam ne moremo omogočiti sodobnih funkcionalnosti. Spletna stran za svoje delovanje in spremljanje statistike uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo. Prosimo, da s klikom na DA potrdite soglasje za uporabo piškotkov na naših straneh.Upravljavec spletnih mest na domeni studio-amaia.si, uporablja piškotke za namene zagotavljanja boljše funkcionalnosti in uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja spletnih portalov ter štetja uporabnikov na spletnem mestu. Uporabljamo tudi piškotke, izdane s strani Google inc.Piškotki iz skupine 1 so nujni in se vedno naložijo. Če kliknete »Nastavitve piškotkov« in določite, da ne želite sledenja piškotkov iz skupine 2 in 3 potem se ti piškotki ne bodo naložili. Namestitev piškotkov iz skupin 2 in 3 lahko upravljate sami in potrdite s klikom na »Posodobitev nastavitev«. Pojasnila glede uporabe spletnih piškotkov si lahko preberete na strani spletni piškotki. Vašo izbiro boste na tej napravi lahko vedno spremenili. Nastavitev piškotkov DA

Piškotki skupine 2

Analitični in funkcijski piškotki, s katerimi analiziramo promet na spletni strani. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo. Če se s tem ne strinjate, ustrezno označite in teh piškotkov ne bomo namestili.

Piškotki skupine 3

Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook in Google. Ti piškotki omogočajo uporabo vtičnikov in funkcij na spletni strani, ki so povezane z njihovimi družbenimi omrežji in drugimi platformami ter za sledenje vaši uporabi njihovih storitev. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo. Če se s tem ne strinjate, ustrezno označite in teh piškotkov ne bomo namestili. Lahko se zgodi, da vam v tem primeru nekatere zanimive funkcije spletne strani ne bodo na voljo.