Izbrana domena se pred registracijo mora preveriti ali je še prosta in še ni registrirana s strani drugega uporabnika ali podjetja. Za vsako domeno obstaja DNS strežnik (eng. domain name server), ki skrbi, da iskalcu pokaže pravo pot do nje.

Izbor domene je ključnega pomena tako zaradi SEO optimizacije, kot tudi zaradi prepoznavnosti. Pri izbiri je priporočljivo, da je naziv unikaten vendar zaradi že kopice zasedenih nazivov je v praksi to težko izvedljivo. V nazivu naj bo ključna beseda, ki opisuje našo storitev, izdelek ali blagovno znamko. Tako bo željena ključna beseda vedno prisotna pri vseh URL naslovih na spletni strani, kar vas bo pripeljalo na sam vrh zadetkov pri iskalnikih. Izbrana imena preverjamo tako v iskalniku Google, kot tudi na spletnih straneh, ki sem jih omenil spodaj.

Izbrana domena se preveri, če je prosta za registracijo

Način preverjanja domen

Preverjanje se omogoča na strežniku prek vmesnika WHOIS, ki je implementiran prek storitve DAS (eng. Domain Availability Service) in z njim preverimo ali naša željena domena že ima lastnika. Če ga že ima, nam izpiše podatke o lastniku in si zato moramo izmisliti drugo ime domene in ponovno poiskusiti. Ko je željena domena, ki še nima lastnika izbrana, se odločimo za registracijo.

Za (.si) domene preverjamo na naslovih:

ARNES (Akademska in raziskovalna mreža Slovenije) nam to preverjanje omogoča na svojem strežniku https://www.register.si/

domena - iskanje

Za (.com, .net,…) domene preverjamo na naslovu: https://www.namecheap.com