Kako določimo naziv domene?

Kako določimo naziv domene?Nenad Matić2018-09-01T18:56:48+00:00

Domene predstavljajo unikatni naslov spletnih strani. Za izdelavo spletne strani moramo registrirati (zakupiti) domeno in poiskati registrarja (skrbnika) domene, kateri domeno namesti na svoje strežnike. Domena je za svetovni splet, kot naš naslov za kogarkoli. Če noben ne pozna našega naslova, ne ve kje nas poiskati. Tako je tudi s spletno stranjo, če nima primerne domene.

Kako pravilno izbrati naziv domene?

Pri izbiri naziva domene je potrebno upoštevati, da je naziv smiselen glede na vsebino in namen spletne strani. Domena mora predstavljati našo dejavnost, storitev ali izdelek, to ne smete pozabiti. Da bi bili prepoznavni v kopici informacij na internetu je to potrebno upoštevati.

Sestavimo seznam potencialnih domen, ki nam padejo na misel in sicer tako, da si izpišemo najmanj 5 ključnih besed, ki opisujejo našo dejavnost, storitev ali izdelek. Ko naredimo izbor domen, enostavno preverimo v Googlovem iskalniku, če nekdo že uporablja podobno domeno. To je zelo pomembno, ker mora biti domena unikatna, če želite doseči prepoznavnost storitve ali izdelka. Če že obstaja si izmislimo drug naziv domene.

Pri iskanju naziva domene se lahko tudi vprašamo:

Ali naziv domene vsebuje storitev oz. produkt, ki ga prodajamo?
Se naziv domene ujema s ključnimi besedami po katerih nas bodo potencialni obiskovalci iskali prek iskalnikov?

Pri izbiri naziva domene se priporoča da:

 • je naziv domene unikaten,

 • domena vsebuje ključne besede dejavnosti, storitve ali izdelka,

 • se izbere takšna domena, ki se lažje zapomne (kratke domene),

 • se izbere takšna domena, ki se lažje piše,

 • domena vsebujejo ključne besede ugodne za iskalnike (storitev, artikel,…).

Pri izbiri naziva domene se izogibamo da:

 • se v nazivu domene pojavlja dvosmiselnost in se ljude s tem zmedejo (Primer: pisanje (0) in črke O v nazivu domene),

 • se ne uporabljajo črtice v nazivu domene, ker se jih ljudje slabo zapomnejo,

 • je naziv domene predolg,

 • je naziv sestavljen iz že obstoječega brenda (Izognite se kršenju avtorskih pravic!).

Katero končnico domene izbrati?

Končnic domen je mnogo. V Sloveniji se najbolj pogosto uporabljajo (.si, .com, .net, .eu).

Če bomo poslovali v Sloveniji ali namenili spletno stran samo za Slovenijo potem se absolutno odločimo za domeno s končnico (.si) in če je ta zasedena potem šele (.com).

V primeru, da želimo poslovati in komunicirati v tujini, samo lokalno v neki državi, se odločimo za domeno te države (.hr, .de, .it, …), ker bomo le na ta način bolje uvrščeni v iskalnikih izbrane države in njihovega jezika.

Obrazložitev najbolj pogosto uporabljenih domen pri nas:

 • (.si) lahko registrirajo tako pravne kot fizične osebe iz Slovenije in iz tujine.

 • (.com), ki pomeni “commercial” in je najbolj razširjena domena in verjetno tudi najbolj uporabljena.

 • (.net), ki pomeni “network” in je primerna za spletne strani, ki predstavljajo omrežje.

 • (.org), ki pomeni “organization” in označuje neprofitne organizacije.

 • (.info), domena naznanja informativno naravnanost vsebine na spletni strani.

 • (.biz), ki pomeni “business” in nam že sama pove, da bo vsebina poslovne narave.

 • (.eu), lahko registrirajo organizacije s prijavljeno izpostavo, glavno pisarno ali sedežem poslovanja znotraj EU.

Naši piškoti ne škodijo, a brez njih vam ne moremo omogočiti sodobnih funkcionalnosti. Spletna stran za svoje delovanje in spremljanje statistike uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo. Prosimo, da s klikom na DA potrdite soglasje za uporabo piškotkov na naših straneh.Upravljavec spletnih mest na domeni studio-amaia.si, uporablja piškotke za namene zagotavljanja boljše funkcionalnosti in uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja spletnih portalov ter štetja uporabnikov na spletnem mestu. Uporabljamo tudi piškotke, izdane s strani Google inc.Piškotki iz skupine 1 so nujni in se vedno naložijo. Če kliknete »Nastavitve piškotkov« in določite, da ne želite sledenja piškotkov iz skupine 2 in 3 potem se ti piškotki ne bodo naložili. Namestitev piškotkov iz skupin 2 in 3 lahko upravljate sami in potrdite s klikom na »Posodobitev nastavitev«. Pojasnila glede uporabe spletnih piškotkov si lahko preberete na strani spletni piškotki. Vašo izbiro boste na tej napravi lahko vedno spremenili. Nastavitev piškotkov DA

Piškotki skupine 2

Analitični in funkcijski piškotki, s katerimi analiziramo promet na spletni strani. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo. Če se s tem ne strinjate, ustrezno označite in teh piškotkov ne bomo namestili.

Piškotki skupine 3

Piškotki naših partnerskih storitev, kot so Facebook in Google. Ti piškotki omogočajo uporabo vtičnikov in funkcij na spletni strani, ki so povezane z njihovimi družbenimi omrežji in drugimi platformami ter za sledenje vaši uporabi njihovih storitev. Z uporabo spletne strani se strinjate z namestitvijo. Če se s tem ne strinjate, ustrezno označite in teh piškotkov ne bomo namestili. Lahko se zgodi, da vam v tem primeru nekatere zanimive funkcije spletne strani ne bodo na voljo.