Zakup spletnega prostora porebujemo, da bi našo spletno stran postavili na nek strežnik in bi bila tako vidna vsem spletnim uporabnikom. Spletna stran, da bi delovala dejansko mora biti postavljena na nekem strežniku. Zelo pomembno je, da jo postavimo pri ponudniku tovrstnih storitev, ki je resen, odziven in strokoven. Naša spletna stran mora biti dostopna neprekinjeno 24/7 in si ne smemo privoščiti, da zaradi nedelovanja strežnika nismo vidni na svetovnem spletu.

Izbira spletnega gostovanja

Zakaj ne smemo izbrati nekvalitetnega ponudnika za zakup spletnega prostora:

  • Nekateri naredijo napako in izberejo zakup spletnega prostora pri nekomu doma, ter za to plačajo manjšo ceno in pri tem ne razmišljajo o ničemer drugem kot o tem, da je njihova odločitev cenejša. Poznam kar nekaj primerov, ki so zaradi takšne odločitve imeli težave.

  • Nekaterim spletna stran ni bila dostopna, ker se je zaradi izpada elektrike strežnik ugasnil in se ni samodejno vspostavil v prvotno stanje delovanja. Dokler je lasnik strežnika prišel domov je spletna stran bila nedosegljiva kar nekaj ur.
    Si lahko predstavljate kaj bi bilo, če bi omenjeni lastnik strežnika odpotoval na dopust in bi se to zgodilo?

  • Lahko se zgodi, da strežnik ni primerno varovan in je lahka tarča napada “hekerjev” ter nezaželene kode (virusov). To lahko vpliva na napačno delovanje spletne strani tako funkcionalno, kot tudi vizualno in seveda tudi povečana možnost vdora v bazo podatkov.

  • Pojavlja se tudi problem pri odzivnosti spletne strani oziroma hitrosti delovanja zaradi slabe internetne povezave lastnika strežnika. Hitrost-odzivnost strežnika in počasno odpiranje strani vpliva tudi na SEO optimizacijo spletne strani saj ne kotirajo dobro v “Googlovih očeh”. Takšne strani so po tem splabše pozicionirane v Googlovih rezultatih iskanja.

  • Pojavlja se tudi, da se na strežniku ne izvajajo pravilno varnostne kopije ali jih skrbnik strežnika sploh ne izvaja zaradi neprimernih kapacitet.

Ne počnimo tega in se zaradi nizke cene odločimo za najcenejšo varianto. Pri izbiri ponudnika storitve gledamo na ceno, vendar tudi na kvaliteto storitve in s tem skrbimo za “image„ podjetja ali osebe.

zakup spletnega prostora - izbira

Trije najpogostejši načini gostovanja

Deljeno gostovanje – Shared hosting

Večina gostovanja spletnih strani je deljenega gostovanja (shared), ker sta ostali dve vrsti VPS gostovanje in Dedicated server predraga in nepotrebna za spletne strani, ki nimajo enormnega obiska in pretok podatkov.

Deljeno gostovanje je primerno za manjše in večje spletne strani. Takšno gostovanje pogostokrat primerjajo s stanovanjem v stanovanski stavbi, kjer se vpošteva hišni red.

Vsakemu uporabniku se dodeli velikost prostora in sicer glede na potrebe. Določi se prav tako  funkcionalnost prostora, kar šteje razna orodja za uporabo (WordPress, Antivirusni program,…)

Pri deljenem gostovanju je več uporabnikov in v bistvu ni pomembno koliko, če je strežnik dovolj zmogljiv. Pomembno je da ne kršijo pravila gostovanja.

zakup spletnega prostora - deljeno gostovanje

VPS gostovanje – Virtual Private Server hosting

Uporabnike takšnega gostovanja primerjajo z življenjem v hiši dvojček. Tu lahko uporabnik počne kar želi, vendar še vedno ne sme pozabiti, da si hišo delite s sosedi.

Pri tem gostovanju imajo uporabniki nadzor nad vsem, kar se dogaja v njihovem prostoru. Med drugim lahko namestijo poljubno programsko opremo. Takšen zakup spletnega prostora je bolj fleksibilen od deljenega gostovanja in se zanj običajno odločajo uporabniki z večjimi in bolj zahtevnimi spletnimi stranmi. VPS gostovanje pa zahteva tudi višjo raven poznavanja strežnikov in več odgovornosti s strani uporabnika.

zakup spletnega prostora - vps gostovanje

Gostovanje na namenskem strežniku – Dedicated Server hosting

Takšno gostovanje primerjajo z življenjem v lastni hiši. Gostovanja se ne deli z nikomer. S svojim delovanjem in upravljanjem uporabnik ne moti nikogar saj živi v hiši sam. Tak zakup spletnega prostora najpogosteje koristijo večja podjetja ali organizacije, ki s svojimi spletnimi stranmi zahtevajo toliko prostora, da morajo imeti svoj strežnik. Stroški vzdrževanja takšnih strežnikov so zelo visoki.

zakup spletnega prostora - namensko gostovanje