Kontakni obrazec na spletni strani funkcionalno prilagodimo poslovnim potrebam in ciljem. Zelo pomembno je premišljeno in pravilno optimizirati kontaktni obrazec, da bo čim bolj učinkovit in izpolnjeval naša pričakovanja.

Kontaktni obrazec je obvezen element vsake optimizirane spletne strani. Več o optimizaciji spletnih strani si preberite na strani Optimizacija spletnih strani.

Kontaktni obrazec je nujni del vsake spletne strani, ki:

 • pridobiva elektronske naslove za nadaljnje obveščanje,
 • omogoča obiskovalcem, da nas kontaktirajo in napišejo sporočilo,
 • omogoča obiskovalcem, da pošljejo povpraševanje, ipd.

Nekaj predlogov pri izdelavi uspešnejšega kontaktnega obrazca

 • Imena gumbov na kontaktnem obrazcu

  Kakšno ime gumba izberemo je zelo pomembno, ker nam lahko odločilno vpliva na to ali bo prišlo do konverzije ali ne oziroma ali se bo obiskovalec odločil za klik ali ne.

  Nekatera imena gumbov, ki se najpogosteje uporabljajo so:

  kontaktni obrazec - gumbi

  Ali bodo napisana imena motivirala obiskovalca k konverziji je odvisno kakšna ciljna skupina nas obiskuje. To lahko izvemo le, če testiramo (spremenimo ime, če je malo konverzij) in kakšen teden spremljamo odziv ter se glede na uspešnost odločimo katero ime obdržimo.

  Pomembno je, da so imena kratka in vsebinsko prilagojena željeni konverziji.

 • Število polj na kontaktnem obrazcu

  Tu res ne smemo pretiravati, ker bodo obiskovalci kaj hitro prenehali z ispolnjevanjem obrazca. Potrebno je premisliti kateri podatki so nam nujno pomembni za naše nadalnje poslovanje in samo te podatke zahtevati za vpis. Ne predlagam, da presegate več kot 4 polja za vpis.

  Podatki, ki se najpogosteje uporabljajo za vsako nadaljno kontaktiranje s stranko so:

  kontaktni obrazec - primeri

  Za kontaktne podatke je to čisto dovolj. Če kontaktni obrazec uporabimo kot naročilnico se število polj lahko kaj hitro poveča vendar vseeno maksimalno ne presegamo števila 5-ih polj. S krajšimi obrazci pridobimo več kontaktov, s daljšimi pa bolj kvalitetne kontakte.

 • Pozicioniranje kontaktnega obrazca na spletni strani

  Kam bomo namestili kontaktni obrazec je najbolj pomebna odločitev. Pozicija kontaktnega obrazca je ključnega pomena za večje število konverzij. Priporočljivo je, da se kontaktni obrazec nahaja na vsaki strani in podstrani spletne strani. Zaradi uporabniških navad se priporoča, da se kontaktni obrazec namesti na desni strani, kjer ga bodo obiskovalci tudi iskali. Lahko se ga tudi namesti v nogo spletne strani, ki so ponavadi prikazane vse kontaktne informacije.

 • Kdorkoli se prijavi dobi e-priročnik koristnih nasvetov

  Večje število konverzij dosežemo, če ustvarimo obrazec za pridobivanje kontaktov potencialnih kupcev in jim pri tem za zahvalo po oddaji izpolnjenega obrazca pošljemo priročnik koristnih nasvetov ali kaj podobnega.