Spletni piškotki so datoteke, ki se namestijo v brskalnik, ko obiskovalec obišče spletno stran. Sam piškotek ne zbira informacije o uporabniku. Spletna stran uporablja piškotke, kot pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev. Samo strežnik, ki je poslal spletni piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek. Uporabnik spletne strani, ki je prejel spletni piškotek ga lahko kadarkoli izbriše iz svojega brskalnika, ga omeji ali onemogoči njegovo delovanje.

Spletni piškotki in kaj moramo vedeti o njih?

Če spletna stran uporablja storitev kot so:

 • Google Analytics,
 • Google Remarketing,
 • Behavior scoring,

 • sledilne piškotke socialnih omrežij,
 • ali druge piškotke, ki niso nujni za delovanje samih storitev ali pretok informacij

moramo od obiskovalcev spletne strani, po zakonu, zahtevati privolitev za uporabo spletnih piškotkov.

Rok za implementacijo zakonskih sprememb je bil 15. 06. 2013. Slovenija je leta 2013 sprejela Zakon o elektronskih komunikacijah, ki v 157. členu predpisuje način uporabe spletnih piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Informacijska pooblaščenka je podala smernice, kako se spletni piškotki uporabljajo. V teh smernicah strogo omejuje uporabo piškotov na spletnih straneh.

Vrste spletnih piškotkov

157. člen ZEKom-1

Od uporabnika ni potrebno vnaprej pridobiti soglasja za uporabo

 • Spletni piškotki s katerimi se zagotavlja pravilen pretok informacij med strežmiki.

 • Sejni piškotki, ki se uporabljajo, da se spletna stran zapomni uporabnikove vnose v spletne obrazce, nakupovalno košarico, ipd.

 • Spletni piškotki za avtentikacijo uporabnika, ki uporabljajo piškotek zato, da si spletna stran zapomni uporabnika, po tem, ko se je uporabnik že enkrat prijavil v storitev. Ponavadi so to razne spletne storitve, kjer se uporabnik vpiše s svojim uporabniškim imenom in geslom.

 • Piškotki, ki so potrebni zaradi varnosti, zaznajo napačne vpise in tako preprečujejo zlorabe sistemov za registracijo uporabnikov.

 • Spletni piškotki, ki omogočajo predvajanje multi-medijskih vsebin, da se lahko predvaja video ali avdio vsebina na spletni strani, ki se jo obišče.

 • Piškotki za prilagoditev nastavitev željam uporabnikov. Gre za nastavitve jezika ali način razvrščanja vsebine. Uporabnik tako zahtevo nedvomno izrazi z izborom določenega ukaza.

 • Spletni piškotki, ki so vezani na vtičnike za podporo socialnih omrežij in storitev. Vtičniki socialnih omrežij omogočajo, da integrirajo vsebino socialnih omrežij na spletno stran in tako delijo vsebino s svojimi prijatelji prek spletnega mesta.

Od uporabnika je potrebno vnaprej pridobiti soglasja za uporabo

 • Spletni piškotki, ki omogočajo boljšo funkcionalnost in delovanje spletne strani. Z njimi se izboljša uporabniška izkušnja.

 • Piškotki, ki so vezani na vtičnike socialnih omrežij, katera funkcija je sledenje. Ti sledilni piškotki ne prenehajo delovati po tem, ko se uporabnik izpiše iz socialnega omrežja.

 • Piškotki za oglaševanje in trženje, ki se naložijo obiskovalcu spletne strani ob obisku te strani ali pa prihajajo s strani nekih drugih oglaševalskih mrež ali partnerskih spletnih strani.

Spletni piškotki se po zakonodaji lahko uporabljajo. Potrebno se je samo držati predpisanih pravil kako piškotke uporabljati. Uporabniki spletnih strani s piškotki morajo biti seznanjeni, da se bodo piškotki naložili v njihov brskalnik in se tako sami uporabniki odločijo ali sprejmejo ponujene piškotke ali ne.

Obvezni piškotki
Ti piškotki so nujni za premikanje po spletni strani in uporabo njenih možnosti, kot je naprimer dostop do varnih območij spletne strani. Brez teh piškotkov ni možno zagotoviti storitev, ki ste jih zahtevali, naprimer obrazca za nagradno igro ipd.

Izvedbeni piškotki
Ti piškotki zbirajo informacije o načinu uporabe spletne strani, naprimer katere strani uporabniki najpogosteje obiščejo, in če se na spletnih straneh pojavijo sporočila o napaki. Ti piškotki ne zbirajo informacij, ki bi lahko identificirale uporabnika. Vse zbrane informacije so združene in anonimne. Ti piškotki se uporabljajo samo za izboljšanje delovanja spletne strani.

Z nadaljevanjem uporabe naše spletne strani po tem, ko ste dobili obvestilo o piškotkih se strinjate, da na vašo napravo namestimo to vrsto piškotkov.

Funkcionalni piškotki
Ti piškotki omogočajo, da si spletna stran zapomni vaše izbrane možnosti (na primer vaše uporabniško ime, jezik ali regijo, kjer se nahajate) in vam ponudi izboljšane, bolj osebne možnosti. Tako na primer spletna stran Spletnik.si nudi prilagojeno vsebino glede na tematiko člankov, ki jih je uporabnik označil kot priljubljene. Ti piškotki si lahko zapomnijo tudi spremembe velikosti črk in pisave ter drugih delov spletne strani, ki jih lahko prilagodite. Uporabni so tudi za zagotavljanje storitev, ki ste jih zahtevali, kot je ogled videoposnetka ali komentiranje na blogu. Informacije, ki jih zbirajo ti piškotki, so lahko anonimne in ne sledijo vašemu brskanju po drugih spletnih straneh.

Z nadaljevanjem uporabe naše spletne strani po tem, ko ste dobili obvestilo o piškotkih se strinjate, da na vašo napravo namestimo to vrsto piškotkov.

Kaj moramo storiti, če uporabljamo piškotke?

Potrebno je uporabnika obvestiti o uporabi piškotkov na spletni strani in jim na posebni strani posamično specificirati posamesni piškotek (njegovo ime, namen in čas trajanja) ter podati navodila, kako lahko piškotke brišejo iz brskalnika.

Piškotki na spletni strani www.spletni-uspeh.si

Izjava

Spletna stran www.spletni-uspeh.si za boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke in je skladna z zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1).

Piškotki ne vsebujejo nobenih osebnih ali drugih podatkov, ki bi jih bilo mogoče uporabiti za identifikacijo uporabnika. Da bi zagotovili najboljšo uporabniško izkušnjo in optimalno delovanje spletne strani, uporabnikom priporočam, da piškotke sprejmejo.

Piškotke lahko tudi brišete in pregledujete v svojem spletnem brskalniku:

Spletna stran uporablja naslednje piškotke:

Ime piškotka
Namen Čas poteka
Podjetje
_gat_gtag_ Statistika ogledov spletne strani 1 min. Google Analytics
_ga Statistika ogledov spletne strani 2 leti Google Analytics
_gid Statistika ogledov spletne strani  24 ur Google Analytics
Tawk_5a6b49554b401e45400c6c00 Delovanje storitve pogovora v živo 10 let tawk.to
TawkConnectionTime Delovanje storitve pogovora v živo Trajanje seje tawk.to
__tawkuuid Delovanje storitve pogovora v živo 10 let tawk.to
__cfduid Delovanje storitve pogovora v živo 1 leto tawk.to
ss Delovanje storitve pogovora v živo Trajanje seje tawk.to
tawkUUID Delovanje storitve pogovora v živo Neomejeno tawk.to
NID ID obiskovalca
6 mesecev
GOOGLE

Spletna stran uporablja storitev tawk.to za zagotavljanje pogovora v živo z obiskovalci. V primeru uporabe storitve se nastavijo vrednosti v piškotke TawkConnectionTime, Tawk_*, __tawkuuid, ki so potrebni za tehnično delovanje storitve pogovora v živo. V primeru, da te storitve ne uporabljate, se v navedenih piškotkih ne hranijo podatki.

Spletna stran uporablja piškotke Google Analytics z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Piškotki iz skupine 1 so nujni in se vedno naložijo. Če kliknete »Nastavitve piškotkov« in določite, da ne želite sledenja piškotkov iz skupine 2 in 3 potem se ti piškotki ne bodo naložili. Namestitev piškotkov iz skupin 2 in 3 lahko upravljate sami in potrdite s klikom na »Posodobitev nastavitev«.

Če ste soglasje za piškotke predhodno že dali in se pozneje premislili ter izključili prejemanje piškotkov v svojem brskalniku, bo vaš obisk na spletni strani razumljen kot prvi obisk. V tem primeru boste znova dobili obvestilo o piškotkih.