Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotek je majhna datoteka, običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala. Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, za to, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Z njihovo pomočjo je mogoče analizirati pomet na spletni strani, prav tako pa omogočajo napredne oglaševalske tehnike. Hkrati je z uporabo piškotkov mogoče slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, brez vednosti uporabnikov elektronskih komunikacij.

Posameznik ima ustavno in zakonsko pravico do varstva svojih podatkov – pravico do samo-odločanja o svoji informacijski zasebnosti in v tem smislu piškotki pomenijo poseg v njegovo zasebnost.

Piškotke lahko brišete in pregledujete v svojem spletnem brskalniku

Chrome

Firefox

Internet Explorer 7, 8, 9, 10, 11

Opera

Safari

Vrste piškotkov na spletni strani

Spletna stran za boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke in je skladna z zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1).

Piškotki ne vsebujejo nobenih osebnih ali drugih podatkov, ki bi jih bilo mogoče uporabiti za identifikacijo uporabnika. Da bi zagotovili najboljšo uporabniško izkušnjo in optimalno delovanje spletne strani, uporabnikom priporočam, da piškotke sprejmejo.

Spletna stran uporablja naslednje piškotke

Analitični piškotki
(piškotki skupine 2)

Ime piškotka Opis Čas poteka Vrsta Domena
_ga Piškotek _ga, ki ga namesti Google Analytics, izračuna podatke o obiskovalcih, sejah in oglaševalskih akcijah, prav tako pa spremlja uporabo spletnega mesta za poročilo o analitiki spletnega mesta. Piškotek anonimno shranjuje podatke in dodeli naključno generirano številko za prepoznavanje edinstvenih obiskovalcev. 2 leti Analitični .spletni-uspeh.si
_gid Nameščen s strani storitve Google Analytics, piškotek _gid shranjuje podatke o tem, kako obiskovalci uporabljajo spletno mesto, hkrati pa ustvari poročilo o analitiki uspešnosti spletnega mesta. Nekateri zbrani podatki vključujejo število obiskovalcev, njihov vir in strani, ki jih anonimno obiščejo. 1 dan Analitični .spletni-uspeh.si
_gat_gtag_UA_93893973_1 Google je določil razlikovanje med uporabniki. 1 min. Analitični .spletni-uspeh.si
OTZ Google uporablja piškotke, kot so piškotki OTZ, za prilagajanje oglasov v Googlovih izdelkih, kot je iskanje Google. 1 mesec Analitični .google.com
CONSENT Google. Ta piškotek se uporablja za shranjevanje uporabnikovih nastavitev in drugih podatkov. To vključuje zlasti želeni jezik, število rezultatov iskanja, ki bodo prikazani na strani, pa tudi odločitev, ali je treba aktivirati filter Google Varno iskanje ali ne. 2 leti Analitični .google.com
1P_JAR Google Analytics zbira statistiko spletnega mesta in sledenje menjalnim tečajem. 1 mesec Analitični .google.com

Funkcionalni piškotki
(piškotki skupine 3)

Ime piškotka Opis Čas poteka Vrsta Domena
NID ID obiskovalca 6 mesecev Funkcionalni google.com

Nujni piškotki
(piškotki skupine 1)

Ime piškotka Opis Čas poteka Vrsta Domena
privacy_embeds Piškotek se uporablja za shranjevanje nastavitev privolitve uporabnikovih piškotkov. Seja Nujni google.com
_GRECAPTCHA Ta piškotek nastavi Googlova storitev recaptcha za identifikacijo botov za zaščito spletnega mesta pred zlonamernimi napadi neželene pošte. 5 mesecev
in 27 dni
Nujni google.com

Spletna stran uporablja piškotke Google Analytics z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje.

Piškotki iz skupine 1 so nujni in se vedno naložijo. Če kliknete »Nastavitve piškotkov« in določite, da ne želite sledenja piškotkov iz skupine 2 in 3 potem se ti piškotki ne bodo naložili. Namestitev piškotkov iz skupin 2 in 3 lahko upravljate sami in potrdite s klikom na »Posodobitev nastavitev«.

Če ste soglasje za piškotke predhodno že dali in se pozneje premislili ter izključili prejemanje piškotkov v svojem brskalniku, bo vaš obisk na spletni strani razumljen kot prvi obisk. V tem primeru boste znova dobili obvestilo o piškotkih.

Sprememba nastavitev piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za namene zagotavljanja boljše funkcionalnosti ter štetja uporabnikov na spletnem mestu. Spodaj lahko spremenite soglasje za uporabo piškotkov.